10000 | 9000 | 8000 | 7000 | 6000 | 5000 | 4000 | 3000 | 2000 | 1000 | 0 | ارتفاع از سطح دریا (FT) |
0.74 | 0.77 | 0,80 | 0.83 | 0.83 | 0.87 | 0.93 | 0.97 | 1.01 | 1.04 | 1.08 | AF |
CLF (CFM/Ft2) | نوع کاربری |
1 | ساختمان مسکونی - آپارتمان |
1.2 | ساختمان اداری - ساختمان تجاری |
1.5 | محیط های آموزشی -مدارس |
2 | محیط های درمانی - بیمارستان (اتاق بیماران) |
2.5 | ساختمان های چندمنظوره - مجتمع ها - فروشگاه های بزرگ |
فصل اول
انواع سیستمهای تبخیری و اهمیت آنها
1-1. مقدمه
امروزه فراهم نمودن شرایط آسایش و تهویه مناسب محل زندگی و کار یکی از فاکتورهای مهمی است که مد نظر مهندسان و سازندگان ابزارها و لوازم تهویه ای می باشد. شرایط آسایش برای مکانهای مختلف بسته به نوع کارایی آنها متفاوت می باشد. به طور مثال این شرایط در یک اتاق اداری با یک اتاق خواب متفاوت خواهد بود، اما به طور میانگین این شرایط آسایش با سه مشخصه زیر برآورد میگردد:
· دمای حباب خشک حدود °C24
· رطوبت نسبی % 70
· سرعت هوا m/s 3/0
بدین منظور سیستمهای گرمایش و سرمایش مختلفی طراحی، ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است. با پیشرفت تکنولوژی این سیستمها نیز تحول یافته و تغییراتی در جهت کارکرد بهتر آنها صورت گرفته است. سیستمهای سرمایش خود به چند دسته عمده تقسیم بندی می شوند که هر یک کاربرد خاصی دارند. از جمله این سیستمها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
· سیستمهای خنک کننده تراکمی
· سیستمهای خنک کننده جذبی
· سیستمهای خنک کننده تبخیری
دانلود در ادامه مطلب.......
ادامه مطلب ...
موضوع پروژه : برج های خنک کننده cooling tower
برج خنک کننده
ادامه مطلب ...
٢- دبی آب در گردش کندانسور چیلر :
GPM=Q/5000
Q: Cooling load (Btu/hr)
٣- دبی آب در گردش برج خنک کن :
GPM=3 [GPM/TR]*TR
TR: Cooling load (Ref. Ton)
۴- هد پمپ گردش آب کندانسور چیلر :
L=(l*1.5)+افت کلکتور + افت فن کویل + افت کندانسور
L(ft) : هد پمپ
l(ft) : طول مسیر رفت و برگشت از کندانسور چیلر به دورترین مصرف کننده
افت کلکتور = 5ft
افت فن کویل = 10ft
افت کندانسور = 25ft(از کاتالوگ چیلر)
۵- هد پمپ گردش آب برج خنک کن :
L=(l*1.5)+افت کلکتور +افت کندانسور +افت برج +اختلاف ارتفاع نازل ورودی و خروجی برج
L(ft) : هد پمپ
l(ft) : طول مسیر رفت و برگشت آب برج خنک کن
افت کلکتور = 5ft
افت کندانسور = 25ft (از کاتالوگ چیلر)
افت برج = 30ft (از کاتالوگ برج خنک کن)
۶- فرمول محاسبه انتقال حرارت :
Q=U.A.ΔT
Q (Btu/hr)
U ( Btu/hr.ft2.oF)
A (ft2)
ΔT (oF)
٧- تبدیل واحدهای مهم :
تن تبرید (TR) = 12000 Btu/hr
Btu/hr / 4 = Kcal/hr
M3/hr * 4.4 = GPM
Gallons * 3.785 = Lit
CFM / 0.6 = M3/hr
HP * 0.735 = Kw
Btu/hr * 0.29287 = Watts
٨- محاسبه سطح مقطع دودکش :
A=0.02Q/√H برای سوخت مایع و گاز
A=0.04Q/√H برای سوخت جامد
A (cm2) : سطح مقطع دودکش
Q (Kcal/hr) : ظرفیت حرارتی دیگ
H (m) = h1 + 0.5h2
h1 : طول عمودی دودکش
h2 : طول افقی دودکش
٩- محاسبه ظرفیت منبع انبساط باز چیلر :
V(Lit) = TR / 4000
TR: Cooling load (Ref. Ton)
١٠- محاسبه قطر لوله انبساط چیلر :
d (mm) = 15 + 1.5 √(TR/4000)
Min : 1 ¼”
١١- محاسبه ظرفیت منبع انبساط باز دیگ :
V (Lit) = (Kcal/hr * 1.5) / 1000
١٢- محاسبه قطر لوله های رفت و برگشت منبع انبساط باز دیگ :
d1 (mm) = 15 + 1.5 √(Q/1000) لوله رفت
d2 (mm) = 15 + √(Q/1000) لوله برگشت
Q (Kcal/hr)
١٣- محاسبه حجم منبع گازوئیل :
V (Lit) = GPH * 4 * N * n
GPH : مصرف گازوئیل مشعل ها
N : ساعات کارکرد مشعل در شبانه روز (معمولا 20 ساعت)
n : تعداد روزهای ذخیره (معمولا 45 روز)
١۴– مصرف بخار چیلرهای ابزورپشن معمولا 18~20 lb/hr به ازای هر تن تبرید با فشار 20psi میباشد.
١۵- مصرف آب دیگ بخار :
GPM = 0.002 * lb/hr (بخار تولیدی دیگ)
١۶- فرمول محاسبه ظرفیت حرارتی مبدل ها و منابع آبگرم :
Q=GPM*500*ΔT
Q (Btu/hr) : ظرفیت حرارتی
GPM : دبی آب گرم کننده یا گرم شونده در گردش
ΔT (oF) : اختلاف دمای آب ورودی و خروجی
١٧- فرمول محاسبه ظرفیت حرارتی کویل های هواساز :
Q=CFM*1.08* ΔT
Q (Btu/hr) : ظرفیت حرارتی
CFM : دبی هوای عبوری از سطح کویل
ΔT (oF) : اختلاف دمای هوای ورودی و خروجی
١٨- محاسبه ظرفیت مبدل استخر و جکوزی :
برای استخر : Q(Kcal/hr) = [V(m3) / 24 hr]*1000*(24°C-4°C)
برای جکوزی : Q(Kcal/hr) = [V(m3) / 24 hr]*1000*(28°C-4°C)
١٩- محاسبه ظرفیت فیلتر استخر و جکوزی :
GPM = [V(m3) / 6 hr] * 4.4
V : حجم استخر یا جکوزی بر حسب متر مکعب میباشد
٢٠- هر افشانک آتش نشانی محوطه ای به مساحت 12 مترمربع را پوشش میدهد.
٢١- سیستم های بخار در تاسیسات مکانیکی :
Low pressure : 15 psig
Medium pressure : 60 psig
High pressure : 100~150 psig
٢٢- سرعت های مجاز :
Water : 1.5~3 m/s
Steam : 20 m/s
Air in pipe : 20 m/s
Air in duct (industrial) : 1050 ft/min
Air in duct (non industrial) : 900 ft/min
Air in return or exhaust ducts : 750 ft/min
Air passing trough coils : 500 ft/min
Air passing from diffusers and supply grills : 300 ft/min
Air passing from exhaust grills : 200 ft/min
٢٣- محاسبه قطر کلکتور :
Φ = √ Φ1 . Φ2 . Φ3 …. Φi
Φi : قطر لوله های ورودی یا خروجی
٢۴- مصرف گاز طبیعی و گازوئیل مشعل :
مصرف گازطبیعی (m3/hr) = Q(Kcal/hr) / 9500
مصرف گازوئیل (m3/hr) = Q(Kcal/hr) / 26000
٢۵- محاسبه سر انگشتی بار حرارتی ساختمان :
Q(Kcal/hr) = A(m2) . 150
٢۶- محاسبه سر انگشتی بار برودتی ساختمان :
Q(TR) = A(m2) / 25
٢٧- محاسبه سرانگشتی تعداد پره های شوفاژ فولادی :
N = Q(Kcal/hr) / 125 (OR)
N = Q(Btu/hr) / 500
Q : بار حرارتی فضای مورد نظر میباشد
٢٨- محاسبه سرانگشتی تعداد پره های شوفاژ آلومینیومی :
n = N * 0.75
N : تعداد پره های شوفاژ فولادی میباشد که طبق بند 27 محاسبه میگردد
٢٩- محاسبه سرانگشتی ظرفیت دیگ حرارت مرکزی :
Q(Kcal/hr) = [(L*W*H) * 36 * 4.8] * N / 4
L*W*H : حجم فضای یک طبقه ساختمان میباشد
N : تعداد طبقات ساختمان میباشد
٣٠- ارتفاع نصب هود آشپزخانه های صنعتی 180 سانتیمتر از کف تمام شده آشپزخانه میباشد.
مقدار معادل با یک متر مکعب گاز طبیعی |
ارزش حرارتی ویژه |
سوخت | |
1 متر مکعب |
9434 کیلو کالری در متر مکعب |
1060 بی تی یو در فوت مکعب |
گاز طبیعی لوله سر اسری
|
1.16 متر مکعب |
8117 کیلو کالری در متر مکعب |
912 بی تی یو در فوت مکعب |
گاز طبیعی شیرین سرخس |
0.862 کیلوگرم
|
10945 کیلو کالری درکیلوگرم |
43431 بی تی یو درکیلوگرم |
گاز طبیعی |
1.158 لیتر
|
8148 کیلو کالری درلیتر |
32320 بی تی یو درلیتر |
نفت سفید |
1.115 لیتر
|
8462 کیلو کالری درلیتر |
33577 بی تی یو درلیتر |
نفتگاز |
1.087 لیتر |
8680 کیلو کالری درلیتر |
34444 بی تی یو درلیتر |
نفتکوره
|
10.97 کیلو وات ساعت |
860 کیلو کالری در کیلووات ساعت |
3413 بی تی یو در کیلووات ساعت |
برق |
|
|
24300 بی تی یو درلیتر |
گاز مایع |
· به ازای هر میلی متر رسوب در دیگهای بخار ، مصرف سوخت تا 8% افزایش می یابد ودر صورت وجود رسوب تا 14 میلی متر ، مصرف سوخت تابیش از 60% افزایش می یابد.
· به ازای وجود هر میلی متر دوده در داخل لوله های فایر تیوب دیگهای بخار ، حدودا 7% مصرف سوخت افزایش مییابد .
· اگر مشعل میزان نباشد بجای 67 لیتر ، دیگ بخار 100 لیتر سوخت استفاده میکند.
در دیگ بخار جهت تولید 1 تن بخار ، 83 متر مکعب گاز یا 67 لیتر گازوئیل یا مازوت استفاده میگردد.
برای محاسبه ظزفیت کولر گازی پنجره ای و جدا از هم (اسپیلت) از جدول زیر استفاده می شود .
نکته : در صورتی که پنجره های اتاق دارای سایه اندازهای خوبی باشد از مقادیر تعیین شده 10 درصد کاسته می شود و در صورت آفتابگیر بودن به مقادیر جدول10 درصد اضافه می شود.
نکته : در صورتی که کولر گازی برای آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرد باید4000BTU/HR به ظرفیت های مندرج اضافه نمود.
مساحت (FT2 ) | ظرفیت (BTU / HR ) |
100 – 150 | 5000 |
150 – 250 | 6000 |
250 – 300 | 7000 |
300 - 350 | 8000 |
350 - 400 | 9000 |
400 – 450 | 10000 |
450 – 550 | 12000 |
550 – 700 | 14000 |
700 - 1000 | 18000 |
مقدار حرارت لازم برای آب گرم مصرفی + مقدار حرارت لازم برای گرمایش = ظرفیت پکیج
Q = Q1 + Q2
Q1 = GPH*8.33*ΔT(oF) (BTU/hr)
GPH = a * GPHmax
برای بدست آوردن مقدار حرارت لازم برای گرمایش، راه اصولی استفاده از نرم افزار کریر است. ولی برای محاسبات سرانگشتی از رابطه زیر استفاده می کنیم:
Q2 = 350*A (BTU/hr)
Q1 حرارت لازم برای آب گرم مصرفی است.
Q2 حرارت لازم برای گرمایش است.
GPH مقدار واقعی مصرف آب گرم بر حسب گالن بر ساعت می باشد.
a ضریب تقاضا می باشد که برای ساختمان های مختلف مقادیر متفاوتی دارد.
GPHmax حداکثر مصرف آب گرم بر حسب گالن بر ساعت است که مقدار آن برای وسایل بهداشتی مختلف از جدول مربوطه خوانده می شود.
A مساحت فضای مورد نظر بر حسب متر مربع می باشد.
- برای محاسبه ظرفیت منبع آب گرم از رابطه زیر استفاده می کنیم:
V = GPHmax*a*b
V ظرفیت منبع آب گرم بر حسب گالن است.
b ضریب ذخیره منبع می باشد.
*مقدار حداکثر مصرف آب گرم، ضریب تقاضا و ضریب ذخیره منبع را از جدول زیر می خوانیم:
ضریب ذخیره منبع |
ضریب تقاضا |
لگن پاشویی |
ماشین رختشویی |
سینک رختشویی |
ماشین ظرفشویی |
سینک ظرفشویی |
سینک آبدارخانه |
دوش |
وان حمام |
دستشویی و توالت عمومی |
دستشویی و توالت خصوصی |
|
25/1 |
35/0 |
3 |
75 |
25 |
20 |
15 |
10 |
100 |
20 |
۵ |
۳ |
آپارتمان |
25/1 |
35/0 |
3 |
75 |
25 |
20 |
15 |
10 |
100 |
20 |
- |
۳ |
منازل مسکونی |
8/0 |
35/0 |
3 |
150 |
35 |
150-50 |
30 |
20 |
100 |
20 |
۱۰ |
۳ |
هتل |
1 |
4/0 |
12 |
- |
- |
- |
- |
- |
300 |
30 |
۱۰ |
۳ |
ورزشگاه |
6/0 |
5/0 |
3 |
150 |
35 |
150-50 |
20 |
20 |
100 |
20 |
۸ |
۳ |
بیمارستان |
9/0 |
3/0 |
3 |
150 |
35 |
150-50 |
20 |
20 |
200 |
20 |
۸ |
۳ |
کلوپ |
1 |
6/0 |
12 |
- |
- |
100-20 |
20 |
- |
300 |
- |
۱۵ |
۳ |
کارخانجات |
2 |
3/0 |
- |
- |
- |
- |
20 |
20 |
- |
- |
۸ |
۳ |
ادارات |
1 |
6/0 |
- |
- |
- |
100-20 |
20 |
20 |
300 |
- |
۱۵ |
۳ |
مدارس |
1 |
4/0 |
12 |
100 |
30 |
150-50 |
20 |
20 |
200 |
30 |
۱۰ |
۳ |
خوابگاه دانشجویی |
25/1 |
3/0 |
شستشو با ماشین ظرفشویی |
شستشو با دست |
رستورانها: برای هر پرس غذا | ||||||||
5/2 |
5/1 |
Figure 3. Chiller schematic
با افزایش روز افزون جمعیت و همچنین کاهش منابع انرژی، مصرف بهینه انرژی امری بدیهی می باشد. در این راستا نقش سیستم های گرمایشی بهینه ساختمان ها و مجتمع های مسکونی در کنترل و بهینه سازی مصرف انرژی مهم و قابل تامل می باشد. سیستم حرارتی گرمایش از کف که انتقال حرارت به صورت تشعشعی (تابشی) سهم زیادی در فرآیند گرمایشی آن دارد، در مقایسه با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی بلکه در مقوله رفاه و آسایش ساکنان ساختمان ها دارای نقاط قوت بسیاری می باشد.
در سالهای اخیر ، سیستم گرمایشی از کف در کشورهای اروپائی و آمریکا بسیار متداول شده است و دلیل این گسترش روزافزون بهینه بودن مصرف انرژی ، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مشکلات موجود در سایر روش ها ، به عنوان مثال سیاه شدن دیوارها ، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها و… می باشد. استفاده از روش گرمایش از کف جهت گرمایش محل سکونت از دیرباز به طرق مختلف انجام می گرفته است. بطوریکه رومی ها زیر کف را کانال کشی کرده و هوای گرم را از آن عبور می دادند و کره ای ها دود حاصل از سوخت را قبل از اینکه از دودکش عبور کند از زیر کف انتقال می دادند. در سال 1940 نیز فردی بنام سام لویت برای این منظور لوله های آب گرم را در زیر کف قرار داد.
درکشور ایران نیز درمناطق کوهستانی و سردسیر ازجمله آذربایجان این روش مورد استفاده قرار می گرفته، که بیشترین مورد استفاده آن درحمام ها بود. به طور کلی سه نوع روش گرمایش از کف موجود است:
1-گرمایش با هوای گرم
2-گرمایش با جریان الکتریسیته
3-گرمایش با آب گرم
به
دلیل اینکه هوا نمی تواند گرمای زیادی را درخود نگاه دارد روش هوای گرم در
موارد مسکونی چندان به صرفه نیست و روش الکتریکی نیز فقط زمانی مقرون به
صرفه است که قیمت انرژی الکتریکی کم باشد. درمقایسه با دو روش ذکر شده،
سیستم گرمایش با آب گرم ( هیدرولیک) مقرون به صرفه تر و خوشایندتر می باشد.
بدین خاطر سالهای متوالی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفته است.
روش گرمایش از کف به عنوان راحت ترین، سالم ترین و طبیعی ترین روش برای گرمایش شناخته شده است. همانطور که افراد دریک روز سرد زمستانی توسط تشعشع خورشید احساس گرما می نمایند دراین روش نیز گرما را بوسیله انتقال حرارت تشعشعی (تابشی) از کف دریافت می کنند و یقیناً احساس آسایش بیشتری خواهند نمود. در این سیستم گرمایشی معمولاً دمای آب گرم موجود در لوله های کف خواب بین 30 تا60 درجه سانتی گراد می باشد که درمقایسه با سایر روشهای موجود، که دمای آب بین 54 تا 71 درجه سانتی گراد است، 20 تا40 درصد در مصرف انرژی صرفه جوئی می شود. در ساختمان هائی که دارای سقف بلند می باشند استفاده از سیستم گرمایش از کف باعث کاهش مصرف انرژی و صرفه جوئی در مصرف سوخت می شود، به این خاطر که در سایر روشها (مانند رادیاتور و بخاری) هوای گرم در اثر کاهش چگالی سبک شده و به سمت سقف می رود و اولین جائی را که گرم می کند سقف می باشد (این موضوع به طور واضح درسمت چپ شکل زیر مشخص می باشد).
به علت بالا بودن دمای هوا در کنار سقف میزان انتقال حرارت آن به سقف از هرجای دیگر بیشتر است و این عامل باعث اتلاف مقدار زیادی انرژی می شود. در روش گرمایش از کف ابتدا قسمت پائین که مورد نیاز ساکنین است گرم می شود و هوا با دمای کمتری به سقف می رسد، که این یکی از مزایای اصلی این سیستم می باشد. یکی دیگر از مزایای استفاده از روش گرمایش از کف که امروزه بسیار مورد توجه واقع می شود آسایش و راحتی افراد می باشد، به طوریکه آسایش و راحتی فرد در محل سکونتش بدون اینکه از هر بابت دارای محدودیت باشد فراهم می شود. در نظر بگیرید که بدن شما در یک اتاق بگونه ای گرم شود که شما در هنگام استراحت هیچگونه هوای گرمی را استنشاق نکنید وتنفس شما بسیار ملایم صورت گیرد، این بهترین روش گرم کردن در یک آپارتمان و یا یک منطقه صنعتی است. همه اعضای بدن شما بخصوص پا که بیشترین فاصله را با قلب دارد همیشه گرم خواهد ماند و این برای انسان بسیار مطلوب خواهد بود.
همانگونه که قبلاً اشاره شد در گرمایش بوسیله رادیاتور یا بخاری دمای قسمت پائین اتاق سردتر از بالای آن می باشد که این حالت برای کودکان که دارای اندام کوچکی هستند ناخوشایند است، بطوریکه افزایش البسه آنها برای جلوگیری ازبیماری، آزادی کودکانه آنها را محدود می کند. سیستم گرمایش از کف برخلاف رادیاتور که هوای محل سکونت را به دلیل گرمای بیش ازحد خشک می کند، رطوبت را درحد متعادل نگه می دارد. همانطور که می دانید بیشتر افراد از کثیف شدن دیوارها و محیط زندگی در اثر استفاده ازمنابع گرمایی همچون بخاری و رادیاتور احساس نارضایتی می کنند. از آنجا که درسیستم گرمایش از کف جریان هوا به آرامی از پایین به بالا می باشد بنابراین دیوار ها پاکیزه می مانند. همین امر در مورد افرادی که دارای آلرژی (حساسیت) هستند بسیار مورد اهمیت است زیرا که محیط زندگی عاری ازهرگونه محرک خواهد شد. استفاده از این سیستم در مکانهایی همچون آشپزخانه و حمام که کف آنها معمولاً خیس و مرطوب است مناسب بوده و باعث خشک شدن کف می شود. مسئله مهم دیگر اینکه در این روش رطوبت زمین که دربعضی ازمنازل منجر به بروز بیماریهای مفصلی می شود از بین رفته و باعث کاهش درد بیماران مبتلا به ناراحتی هایی از قبیل رماتیسم خواهد شد. همچنین از رطوبت دیوارها و کپک زدن آن که شکل خوشایندی ندارد جلوگیری می شود و دیگر اینکه در این سیستم جایی برای رشد و تکثیر حشرات موزی وجود ندارد. یکی دیگر از فواید سیستم گرمایش از کف این است که دیگر فضای منزل یا محل کار توسط دستگاههای رادیاتور و بخاری اشغال نمی شود و به همین منظور آزادی بیشتری در تغییر دکوراسیون محل زندگی خواهید داشت.
شاید به نظر آید که به هنگام نصب سیستم کف خواب دیگر نمی توانید پوشش مورد علاقه تان را برای کف انتخاب کنید! ولی این طور نیست. مطمئن باشید که شما می توانید برای پوشش کف منزل خود از هر نوع مصالحی ازجمله سنگ، سرامیک، کاشی پارکت چوب و فرش نیز استفاده کنید بدون اینکه تأثیری درگرمای مطلوب محیط شما بگذارد. یکی دیگر از مزایای استفاده از سیستم گرمایش از کف در روشهای ذوب برف می باشد بطوریکه از این روش برای ذوب یخ یا برف موجود در پیاده روها، لنگرگاههای بارگیری، جاده ها، ورودی ساختمانها و بیمارستانها، باند فرود هواپیما و زمینهای ورزشی از جمله زمین فوتبال وغیره که دسترسی آسان و سریع به محل الزامی است می توان استفاده کرد. بطوریکه این روش علاوه برکاهش هزینه های برف روبی و نمک پاشی، در حفظ ساختار موارد گفته شده بسیار موثر خواهد بود.
د.هواساز یکی از اصلی ترین دستگاههای تهویه مطبوع می باشد که در مسیر چیلر و بویلر با کانال هوا قرار می گیرد .
یک هواساز از اجزا زیر تشکیل یافته است:
1-فن
به عنوان یکی از اجزا مهم هواساز جهت جابجایی هوا در سیستم به کار می رود.
2-فیلتر
در دستگاههای هواساز از چندین لایه فیلتر استفاده می شود که عملکرد آنها بصورت زیر می باشد:
برای تصفیه ذرات درشت تر از فیلترهای فلزی که قابلیت شستشو دارند استفاده می شود. در مراحل بعدی از فیلترهای هپا و اولپا که از جنس بوروسیلیکات و به ترتیب دارای قدرت جذب ذرات تا 3/. میکرون و 12/0 میکرون هستند استفاده می شود .
3-کویلهای گرمایش و سرمایش
کویل های گرمایش یا با آب داغ و بخار کار می کنند و یا الکتریکی هستند و کویلهای سرمایش با آب مبرد و یا یک ماده مبرد کار می کنند. کویل های سرمایش و گرمایش هواساز باید توسط لوله کشی با چیلر و بویلر در ارتباط باشند .
4-رطوبت زن
فرآیند رطوبت زنی به وسیله پاشیدن آب از افشانک ها یا شبکه بخار و عمل رطوبت گیری توسط کویل سرد انجام می شود .
5-تجهیزات کنترلی
شامل ترموستات برای تنظیم دما ، تنظیم کننده های جریان هوا ، رطوبت و غیره .
نخست فن (هواکش) هوا را به درون هواساز میمکد و آن را از راه دریچهها و دمپرها به محفظه فیلترها میرساند. در محفظه فیلترها، فیلترها به ترتیب عملکرد و بازده پشت سر هم قرار می گیرند تا ذرات درشت از قبیل گرد و غبار، میکروبها، باکتریها و ویروسها را جداسازی کنند پس از گذر هوا از فیلتر، هوا مرطوب میشود. این هوای تمیز و مرطوب با توجه به نیاز، یا توسط کویلهای سرمایش مرتبط با یک پکیج خنککن و یا یک چیلر، سرد میشود و یا توسط کویلهای مرتبط با یک بویلر یا المنتهای حرارتی گرم میشود.
به طور معمول مشعل ها همراه و متناسب با دیگ انتخاب می شوند و به میزان مصرف سوخت بر حسب لیتر در ساعت و کیلو گرم در ساعت یا گالن در ساعت مشخص می شوند. با داشتن قدرت حرارتی دیگ و ارزش حرارتی سوخت مایع , می توان نوع مشعل و میزان مصرف سوخت را انتخاب کرد .منتها چون مقداری حرارت سوخت از راه دود کش و تلفات دیگر به هدر می رود , در موقع محاسبه , راندمان مشعل را باید در نظر داشت. چون بیشتر گازوییل مصرف می شود می توان مصرف مشعل را از تقسیم قدرت حرارتی دیگ (QB) در حاصل ضرب ارزش حرارتی هر کیلو گازوییل ( حدود 10000 کیلو کالری ) در راندمان مشعل که بین 6/. تا 85/. است را به دست آورد.چون وزن مخصوص گازوییل 8/. است , بنابراین به ازای هر لیتر حدود 8000 کیلو کالری حرارت تولید خواهد شد که این مقدار BTU 32000 است.
اگر راندمان
متوسط مشعل ها را 78/. انتخاب کنیم , به ازای هر لیتر گازوییل معادل
BTU25000 حرارت تولید خواهد شد. کاتالوگ انتخاب مشعل در أخر این مبحث موجود
می باشد.
با پیدایش سوخت های مایع و محسناتی که نسبت به سوخت های جامد
دارند, روز به روز در مشعل ها پیشرفت حاصل شده است و امروزه تقریبا در اکثر
دیگ های حرارت مرکزی و صنایع , سوخت مایع مصرف می شود و در نتجیه وجود
مشعل ها ضروری است.
مشعل ها از لحاظ پودر کردن سوخت به سه نوع تقسیم می شوند:
1- فشاری
2- با فشار بخار یا فشار هوا
3- با فشار ضعیف هوا
در نوع فشاری , سوخت با فشار یک تلمبه به داخل دیگ پاشیده می شود و هوا نیز به طور طبیعی از اطراف نازل سوخت پاش وارد می شود.
در نوع دوم ,سوخت به وسیله فشار هوا یا
بخار به داخل دیگ فرستاده می شود.در این مشعل جریان سوخت از منبع تا پستانک
به علت وزن مایع است و گاهی با فشار پمپ ضعیف انجام می گیرد.
در این سیستم به علت فشار هوا و کمپرسور و یا فشار بخار , صدای نسبتا زیادی به وجود می آید که از عیوب مشعل می باشد.
بالا
خره نوع سوم ,که بیشتر در دیگ های حرارت مرکزی به کار برده می شود و کامل
ترین نوع مشعل است و در دو نوع مشعل با فشار کم و مشعل با فشار زیاد ساخته
می شوند.
1-مشعل با فشار کم:
این
مشعل تشکیل شده است از یک الکترو موتور و یک وانتیلا تور و یک پمپ سوخت که
معمولا روی یک محور قرار دارند و با حرکت الکترو موتور به کار می افتند.
پمپ , سوخت را از منبع می گیرد و در داخل لوله مشعل که در انتهای آن نازل
قرار گرفته است , فشرده می کند و چون نازل دارای سوراخ های ریزی است , سوخت
به صورت پودر به داخل کوره پاشیده می شود. وانتیلاتور نیز اکسیژن لازم را
به وسیله هوای محیط از اطراف نازل داخل محفظه احتراق می رساند. در این حالت
برای ایجاد شعله , احتیاج به یک جرقه است که آن نیز از دو سر سیمی که متصل
به یک ترانسفور ماتور فشار قوی در حدود 12000 ولتی است , ایجاد می شود.
این جرقه ممکن است دایمی باشد که در دیگ
هایی که محیط گرم کافی ندارند مورد احتیاج است . در این صورت ترانسفور
ماتور باید دارای قدرت کار همیشگی باشد و یا ممکن است جرقه به طور متناوب
باشد . یعنی در موقع شروع احتراق چند لحظه جرقه زده شود و پس از گرم شدن
کوره , جرقه قطع شود .در این نوع مشعل ها وسایل دیگری مانند مانو متر و
صافی روغن و شیر برقی )سولنویید ولو) نیز به کار برده می شود . شیر برقی به
خصوص وقتی که منبع سوخت بالا تر از مشعل با شد , حتما لازم است, چون ممکن
است پمپ سوخت خوب آب بندی نباشد و هنگامی که مشعل کار نمی کند , سوخت, قطره
قطره وارد کوره و تبخیر شود که در موقع روشن شدن مجدد تولید انفجار خواهد
کرد . ولی با وجود شیر مربوطه چون به محض از کار افتادن موتور راه سوخت نیز
بسته می شود . از دیگ محافظت کامل به عمل می آید.
پمپ های مشعل معمولا یک طبقه هستند و در
بعضی موارد ممکن است دو طبقه باشند. در حالتی که منبع سوخت پایین تر از
مشعل باشد , وجود پمپ دو طبقه ضروری است . در این مشعل ها مقدار هوا و
مقدار سوخت به وسیله دریچه تنظیم هوا و شیر تنظیم سوخت که به ترتیب اطراف
وانتیلاتور (بادرسان) و روی پمپ قرار دارند, کنترل می شود .
عمل
راه افتادن و از کار افتادن مشعل به وسیله فرمان خود کاری مانند ترموستات
دیگ و کنترل دود که گاهی به جای آن سلول فتو الکتریک به کار می رود, انجام
می گیرد.
2- مشعل با سوخت مایع سنگین:
این
مشعل نیز مانند مشعل قبلی است , با این تفاوت که به جای وانتیلاتور , یک
دمنده به کار رفته و پمپ آن نیز مناسب با درجه غلظت مایع سوخت انتخاب شده
است.
در موقع راه اندازی این مشعل قبلا شروع کار را به وسیله سیال گازی
شکل یا سوخت سبک دیگری انجام می دهند که در این صورت یک دستگاه راه انداز
به آن اضافه خواهد شد.
به طور کلی هر نوع مشعل برای ظرفیت های مختلف
ساخته شده است که نسبت به ظرفیت حرارتی دیگ و انواع آن , می توان با تعویض
نازل و تنظیم هوا از آن استفاده کرد. مثلا یک مشعل با ظرفیت 1 تا 5 و5 تا
10 لیتر ساخته شده است که می توان با تغییر پستانک , مصرف آن را به حداکثر
یا حداقل رساند .
مشعل گازی:
در این نوع مشعل, گاز بوسیله شیر
خودکاری با فشار اولیه خود وارد دیگ می شود و با ترکیب با هوایی که همراه
خود وارد کوره می کند , مشتعل می شود و در حدود 80% حرارت خود را به دیگ می
دهد .
معمولا عمل ایجاد شعله به وسیله شمع خود کار انجام می گیرد .در
مورد این مشعل ها وسایل محا فظتی پیش بینی می شود , به خصوص اینکه گاز بدون
اشتعال وارد دیگ نشود . این عمل به وسیله یک کویل ترمو الکتریک که نزدیک
شعله شاهد(شمع) قرار دارد , کنترل می شود . به ترتیب که با بودن شعله کویل
گرم می شود و جریان ترمو الکتریک از آن عبور می کند و پس از اثر کردن روی
شیر خود کار , آن را باز نگه می دارد. اما به محض اینکه شعله خاموش شد ,
جریان ترمو الکتریک از بین می رود و شیر بسته می شود و راه ورود گاز را به
دیگ می بندد که برای راه اندازی مجدد , باید شیر گاز را با دست باز کرد .
این نوع مشعل نیز برای ظرفیت های مختلف ساخته شده و در دسترس است .
اصول سرویس و نگه داری مشعل گازی بدین قرار است:
1- تمیز کردن باد زن.
2- رگولاتور گاز و شیر ها.
3- بررسی اتصالات.